FAKTA O SUROVINÁCH

Kokosový olej a jeho (ne)účinky

O kokosovém oleji už jste si toho jistě mnoho přečetli. Možná máte pocit, že je všemocný a natolik všestranný, když ho lidé tolik využívají na stovky způsobů – na vaření, na bělení zubů, na hubnutí, jako lék, nebo třeba místo deodorantu. Ale přece jen to má svůj háček.

Jak jste si všimli, v našich výrobcích nepoužíváme jen čistý kokosový olej. To má svůj důvod. Samotný kokosový olej není tak univerzální, jak by se mohlo zdát.

KTERÁ FORMA KOKOSOVÉHO OLEJE JE TA NEJLEPŠÍ?
Kokosový olej může být rafinovaný nebo za studena lisovaný. Rafinovaný olej je chemicky upravený a při zpracování se z něj ztrácí přirozená vůně. Ta se pak často nahrazuje umělým syntetickým aroma, které asi znáte z většiny průmyslově vytvořených produktů.
Druhá varianta oleje je za studena lisovaný. Ten se získává mechanicky a nedochází přitom k přepalování oleje. Tím si kokosový olej udržuje všechny pozitivní vlastnosti, neztrácí se z něj minerály ani jeho přírodní vůně. Je to nejpřirozenější podoba kokosového oleje a přesně ten v produktech OSTĒ najdeme. 🙂

KAZÍ SE NEBO NE?
Nekazí. Má samokonzervační vlastnosti, navíc je antibakteriální, a to je super! Na rozdíl od jiných tuků nežlukne díky obsahu nasycených mastných kyselin. Nevadí mu ani změny teplot. Kokosový olej můžeme znát ve dvou podobách, v tekuté a tuhé. Teplota tání je okolo 25°C. Proto ho z Asie známe spíš v tekuté podobě, a tady u nás ho známe spíš v tuhé podobě.

DOOPRAVDY KOKOSOVÝ OLEJ TAK DOBŘE HYDRATUJE?
Bohužel ne. Jinak by byl úplně bezchybný. 🙂 Samotný kokosový olej obsahuje jen krátké a středně dlouhé mastné kyseliny. A ty právě přispívají k vysoušení pokožky. Proto jeho čistá forma není pro pokožku vhodná. Po jeho použití můžete mít pocit, že máte pořád sušší a sušší pokožku.

POUŽÍVAT NEBO NEPOUŽÍVAT?
Naše pokožka se skládá z vodné části a olejové části a každá vyžaduje jinou výživu a péči. Tomu jsme přizpůsobili naše máslo. Je složeno z vodné a olejové části. Vodnaté složky se okamžitě vstřebají do pokožky, kterou hydratují. Vodná část je zároveň obohacená o aktivní látky (panthenol, patentovaná kompozice přírodních cukrů), které pokožku vyživí. Zatímco olejové složky vytvoří na pokožce ochranný film. V téhle formě je máslo pro pokožku velmi přirozené, protože se skládá právě z obou složek.

A CO VLASY?
Samotný kokosový olej na vlasy taky není úplně ideální. Proto jsem naši masku obohatili o ricinový olej a patentovanou formuli získanou ze zrnek rýže, která vlasům poskytuje ochranný štít.

Kokosový olej má doopravdy skvělé vlastnosti a spoustu možností využití, ale jako všechno má svoje nedostatky. S tím se ale vždycky dá něco dělat, a toho se v OSTĒ držíme. Nemáme rádi žádné kompromisy a stereotypy. Věříme, že i přírodní kosmetika může být účinná, ale zároveň pěkná a svá.