OSTĒ

Kůže – největší orgán těla. Známe ji dobře?

Řekli byste, že naše kůže může dosahovat až na 2 m2plochy? A že jen její vrchní vrstva váží kolem 3 kg? Taky Vás to tak překvapilo? Kůže je náš největší orgán a plní nejednu důležitou úlohu. Je naší schránkou a chrání nás před vnějšími vlivy. Pomocí kůže vstřebáváme látky, jak ty prospěšné, ale stejně tak ty, které nám zrovna neprospívají.

Kůže pěkně z detailu.

Nechceme zacházet do úplných odborných podrobností, ale abychom náš největší orgán poznali a porozuměli mu, měli bychom znát alespoň pár základních faktů. Strukturu kůže rozdělujeme na tři části. Pokožka je vrchní část kůže, kterou vidíme a dotýkáme se ji. V nejhlubší vrstvě pokožky se tvoří nové kožní buňky a ty se postupně tlačí ven na povrch a vytlačují buňky staré, které rohovatí a opadávají. Je to naprosto běžný proces zdravé pokožky. Každý takový cyklus se opakuje po třech týdnech, kdy nové buňky postupně nahrazují buňky staré.

Pokud bychom se podívali pod pokožku, najdeme dermis neboli škáru, která zajišťuje odolnost kůže. Zde se tvoří kolagen, který naši kůži zpevňuje a elastin, který zajišťuje pružnost neboli elasticitu naší kůže.

No a konečně v nejhlubší části kůže neboli v podkožním vazivu je tuková tkáň, v ní tukové buňky, které slouží organismu jako zásobník energie.

Kůže je jedinečná a měli bychom o ni pečovat, pečovat a zase pečovat!

Kouzlo jedinečnosti každého z nás je v tom, že každá pokožka reaguje jinak a co jedné prospívá, druhé může vadit. Některá pokožka je více citlivá na sluneční paprsky, jiná může hůře snášet znečištěné ovzduší. Každý si musíme najít to své, co nám bude vyhovovat a čím si pomůžeme udržet svěží a zdravý vzhled.

Aby nás pokožka zvládla účinně ochránit je nutné ji věnovat patřičnou péči a čas. Pokožku můžeme hýčkat kdykoliv během dne, ale i k samotné péči bychom měli přistupovat rozumně. I přehnaná starost se může obrátit proti nám.

Pro důkladnou hydrataci a výživu jsme v OSTĒ vyvinuli naše tělové máslo, jehož základní složkou je vyživující bio panenský kokosový olej, obohacený o výtažky a olej ze semen slunečnice, které jsou přirozeným zdrojem přírodního vitaminu E. Tak jako naše pokožka je i máslo složeno z olejové a vodné části, aby účinně vyživilo každou vrstvu pokožky. Máslo ji tak dodává potřebnou péči, regeneruje ji a účinně hydratuje. Podrobněji jsme se o tělovém másle a jeho účinných látkách rozepsali již minule.

Pokud detailně zaostříme na pokožku, najdeme na ní ochranný kožní film, který nás chrání před vysoušením a působením vnějších vlivů. S každým mytím se tento ochranný plášť smývá a naše kůže je tak zranitelnější.

Proto nejefektivnější péče je ihned po osprchování. Začněte s nanesením menšího množství tělového másla a dle potřeby přidávejte. Máslo se takto bude lépe vstřebávat a Vy naneste přesně takové množství, jaké budete potřebovat. S přesným dávkováním Vám pomůže také praktická pumpička našeho airlessového obalu. I tento obal má svůj význam. Je složený z pístu, který uvnitř vytlačuje čerstvou dávku a do másla se nedostává vzduch. Máslo tak nepodléhá přímé oxidaci a my jsme ho nemuseli zatěžovat těžkou konzervací. 🙂

Máslo jemně roztírejte do pokožky, až se úplně vstřebá. Roztírání můžete spojit i s masáží, která pozitivně působí na lymfatický systém.

Nezapomínejte, že naše pokožka se neustále mění a žádá si rozdílnou péči, ať už vlivem počasí, zdravotního stavu, životního stylu nebo jiných faktorů, a proto je nutné péči o ni na základě toho přizpůsobit.

Kůži máme jen jednu na celý život, tak ji dopřejme péči, kterou si zaslouží. Máme před sebou víkend, ideální čas na horkou koupel a dávku sebe péče. ♥

 

Krásný a odpočinkový víkend Vám přejeme!

Vaše OSTĒ