KOKOSOVÝ OLEJ

Všestranný kokos. Je to tak?

Patříte mezi ty, kteří kokos milují a dali by ho kamkoliv to jen jde nebo mezi ty, kteří jsou ke kokosovému ořechu obezřetní a jeho exotická vůně je příliš neoslovila? Asi Vás úplně nepřekvapí, že patříme do té první skupiny. 🙂 Kokos a jeho konzumace vyvolává spoustu diskuzí. V jednom článku je vychvalován až do nebes, v jiném článku jsme varováni před jeho nadměrnou konzumací. Ve výsledku je nejdůležitější ten náš vlastní názor. Podstatné je jen čerpat informace z relevantních zdrojů a řídit se našim nejlepším rádcem – selským rozumem.

Kokosový olej na smažení, kokos na pití, kokos na vaření, kokos k doslazení, kokosové vločky, kokos do dezertu…, kokos na tělo. A to je asi všechno. Nebo ne?

Kokosový ořech je plod palmovité rostliny nazývané kokosovník. Už od pradávna je kokos, zejména v Asii a Pacifiku využíván v tradiční medicíně. V Pacifiku je dokonce kokosovník díky svým účinkům přezdíván jako strom života. Z plodů této palmy, tedy z kokosových ořechů se získává kokosový olej, kokosová voda, kokosové mléko nebo kokosové maso. Využití kokosu je opravdu rozmanité. Každý z produktů kokosového ořechu má jiné výživové hodnoty, a proto bychom měli s rozvahou postupovat i při jejich konzumaci.

Je kokosový olej zdraví prospěšný?

Kokosový ořech, respektive kokosový olej obsahuje velké množství tuků. Jedná se o tuky nasycené. Ty jsou ale špatné, ne? Nejsou. Jako u všeho je důležitý poměr a množství. Naše tělo tyto tuky dokáže poměrně rychle proměnit na energii a neukládá je jako zásobní tuk. To se například nedá říct u konzumace řepkového nebo slunečnicového oleje.

Kde se tedy vzala myšlenka, že kokosový olej je nezdravý? Mnoho lidí se kvůli neúplným informacím domnívá, že kokosový olej je plný právě jen těch nasycených mastných kyselin a stereotypně ho zaškatulkují. Věci nejsou ale černobílé. Kokosový olej obsahuje například velké množství minerálů, které jsou pro organizmus příznivé a také už víme, že i nasycené mastné kyseliny nepředstavují nutně zlo. Má antibakteriální vlastnosti, proto nám dokáže pomoci při boji s viry, infekcemi či bakteriemi. Kokosový olej v sobě nese nezanedbatelné množství kyseliny laurové, která pomáhá udržovat funkci našeho imunitního systému. Díky svému složení také pomáhá při srdečních potížích, při problémech se štítnou žlázou nebo mozkovými funkcemi.

Rovnováha je klíčem.

Když budeme ke konzumaci jakýkoliv potraviny přistupovat s rovnováhou, naše tělo se nám odvděčí. Ani zdravou potravinu, jakou je kokosový olej, bychom neměli denně konzumovat ve velkém množství. Pamatujme, že se stále jedná o tuk, který má i vysokou kalorickou hodnotu. Kokosový olej dobře uplatníme i při vnějším použití. Jen dejte pozor, v jeho přirozené podobě může přispívat k vysoušení pokožky. Proto je dobré ho kombinovat s hydratačními látkami. Více o účinných vlastnostech kokosového oleje jsme se rozepsali v minulém článku. 🙂

 

Kokosová voda jako čirý zázrak

Často bývá zaměňována s kokosovým mlékem, ale je to právě kokosová voda, kterou najdeme v mladém ořechu po jeho otevření. Každý mladý kokos v sobě ukrývá až 500 ml čiré jemně nasládlé osvěžující šťávy. Obsahuje vyživující látky a svým složením se podobá krevní plazmě. Pokud konzumujeme čerstvou nedoslazovanou kokosovou vodu, s její konzumací nemusíme být tak obezřetní jako u kokosového oleje. V našich podmínkách si však bohužel nezajdeme na trh, kde nám čerstvě utržený kokos otevře místní farmář. Pokud si chceme dopřát tento lahodný nápoj, jsme většinou odkázáni na kokosové vody balené. Ty nepředstavují nutné zlo, jen bychom u nich měli sledovat složení, zdali tam nejsou další přidané cukry.

Kokosové maso? Doopravdy?

Ano, čtete zcela správně. Tato u nás zatím ne příliš objevená potravina se získává z mladého kokosu. Vnitřek mladého kokosu tvoří, mimo kokosovou vodu, dužina, která bývá také nazývána jako kokosové maso. Dužinu můžeme jíst syrovou, fermentovat ji nebo i sušit. Nasušené kousky kokosu můžeme rozemlít a následně použít na zahuštění, nebo nasušenými okořeněnými kousky kokosu nahradit masové jerky.

Máte Vy nějaké tipy, jak kokos využít? Podělte se o ně s námi na našem instagramu nebo facebooku. Moc rádi je pak nasdílíme dál.

 

Mějte klidný a pohodový den, my si jdeme pro porci kokosu. 🙂

Vaše OSTĒ