FAKTA O SUROVINÁCH

Proč balíme produkty do plastových obalů

S ohledem na náš ekosystém a s podílem zodpovědností za životní prostředí se snad všichni snažíme přírodu zbytečně nezatěžovat. V obchodech nahrazujeme mikrotenové sáčky papírovými či látkovými pytlíky, stále větší boom zažívají bezobalové obchůdky, dáváme přednost autům s elektrickým pohonem, a tak bychom mohli pokračovat dále. Netřeba snad zmiňovat, že každá malá změna je důležitá a každý by si k ní měl najít svou vlastní cestu.
Ani nám není prostředí, ve kterém žijeme lhostejné a snažíme se k němu přistupovat s respektem a s co možná s největším ohledem. Tímto se řídíme i při výrobě našich produktů. Pojďte s námi a naší zakladatelkou Hankou nahlédnout do zákulisí, rádi Vám prozradíme, jak přistupujeme my k obalové politice a proč jsme právě zvolili materiál, jaký jsme zvolili.

Proč právě plast?

Při vývoji produktů nebylo vůbec jednoduché se rozhodnout, jaký materiál použít na jejich zabalení. Musela jsem zohlednit mnoho faktorů, od funkčnosti po logistické a ekologické vlastnosti obalu. Nakonec zvítězily plastové obaly. Proč právě plast, když v dnešní době máme možnost produkty balit do skleněných nebo dokonce dřevěných obalů?Plast je stabilní materiál. To bylo pro finální rozhodnutí klíčové. Vyrábíme kosmetické produkty, které jsou nejen k pokožce ale i k přírodě velmi šetrné. Náš konzervační systém je založený na odbouratelných látkách, který nevytváří chemický odpad. Plastový odpad je vidět, ale ten chemický bohužel nikoliv. Velký problém u plastu je, že je bohužel nerozložitelný. Proto jsem volila zejména jedno druhové, kvalitní plasty. Jsou pro zpracovatelé plastů atraktivnější, tudíž nekončí ve spalovnách, ale dají se dál využít a zrecyklovat.

Bohužel zatím nevidím v žádném z obalů ideální řešení. Hlavní úskalí vidím zejména v nadprodukci průmyslu. Proto je potřeba ke všemu přistupovat selským rozumem, pečlivě si promyslet pro jaký produkt se rozhodneme a popřípadě jestli obal nemůžeme následně ještě využít. V obale od naší masky na vlasy mám odličovací tamponky namočené do naší pleťové vody (snad Vám ji budu moci brzy představit 🙂 ) a funguje to pěkně.

Sklo jako záchrana pro naši přírodu?

Skleněné dózy a tuby se jeví jako dokonalá myšlenka k uchování kosmetických produktů. Sklo můžeme recyklovat a znovu využívat. Nicméně při výrobě skleněných obalů vzniká velký odpad, který bohužel není vůbec ekologický. Nejde vidět, ale je. K následné přepravě je zapotřebí zajistit velké množství materiálu, aby se obaly neponičily. Protože právě rozbitý výrobek je mnohem neekologičtější, když se nevyužije. Jsou to další a další materiály, ať už jde o bublinkovou fólii, která je vyrobena z plastu, nebo papír na vyplnění mezer mezi nádobami. Skleněný materiál vypadá tedy jako ekologická volba, ovšem do doby, než si uvědomíme, kolik dalšího materiálu potřebujeme, abychom dózu ať samotnou nebo s produktem při logistice nerozbili. Zase se bohužel dostáváme do kolečka nadprodukce. Tím, že máme obaly, jaké máme, nemusíme při přepravě využívat velké množství obalového materiálu. I při expedici našich objednávek využíváme jen hedvábný papír a krabici z recyklovaného kartonu. Žádný výplňkový materiál není třeba. Když si vzpomenu na dobu, kdy jsem vymýšlela, jak budou naše balíčky vypadat, tak se musím smát. Vše se měřilo, počítalo, zkoušelo. V ten moment mi do smíchu ale vůbec nebylo. 🙂

Bude dřevěný obal ta správná volba?

Jak je to tedy s těmi dřevenými obaly? Jedná se o přírodní materiál, na první pohled skvělé rozhodnutí. Aby však dřevo mohlo být použito jako kosmetický obalový materiál, musí být navoskováno nebo potaženo plastovou vrstvou. Takové ošetření dělá ze dřeva daleko hůře recyklovatelný materiál. U kelímku, který je dřevěný a uvnitř má plastové jádro bychom správně měli plastovou část vyjmout a následně obě části správně zrecyklovat. V tomto momentu jsem se rozhodla pro funkčnost produktu. Snažím se našemu ekosystému nepřitěžovat, na druhou stranu si myslím, že tato snaha by pro nás neměla být přítěží, jinak nebude mít dlouhé trvání.

Proto si myslím, že je potřeba na výběr obalového materiálu nahlížet z širší perspektivy a zvážit všechna pro a proti. Neexistuje žádná dogmatická správná volba, pro každého z nás je ta správná volba položená vždy trochu jinde. Důležitý je pro mě ten společný cíl.

Zamysleme se nad spotřebou

Žijeme v době, kdy máme všeho nadbytek, můžeme si dovolit pořídit téměř cokoliv v jakémkoliv množství a v jakoukoliv dobu, odkudkoliv. Díky mému původu a zázemí vím, že to není samozřejmost. Proto jsem za tyto možnosti velice vděčná. Mnohdy to ale vede k tomu, že si pořizujeme nadbytečné množství nejen kosmetických produktů, ale také oblečení, jídla a dalšího zboží krátkodobé spotřeby. S nadměrnou spotřebou roste zatěžování naší přírody. V tom vidím největší problém. Pokud se budeme moci příště rozhodnout, zda nutně další krémy, boty, kabelky potřebujeme či nikoliv, pomůžeme tím i sobě. Každou ušetřenou korunu budeme moci investovat do kvalitnějších, dlouhodobějších produktů, a navíc tím pomůžeme ekosystému. Nechci znít jako chytrá hlava 🙂 i já jednou za čas podlehnu a koupím si věc, která se mi líbí a nepotřebuji ji, ale snažím se, aby to byla alespoň věc, která mi přinese velkou porci radosti a alespoň nějaké využití.

Přiblížili jsme Vám, proč jsme se rozhodli právě pro plastové obaly. Příště Vás seznámíme s druhy plastů, protože není plast jako plast, každý je tvořen jinými sloučeninami a tím má jiné požadavky na recyklaci. Nastíníme výhody našich obalů a prozradíme pár tipů pro využití našich obalů po spotřebování produktu uvnitř.

 

Mějte se krásně!

Vaše OSTĒ & Hanka