OSTĒ

Imunita, vitaminy – je to docela jednoduché

Svět kolem nás, jiný, než jsme byli zvyklí. Na jedné straně povyk, na druhé straně ticho a prázdno. To ticho, které nás poslední dny obklopuje. Ať už v práci, nebo v prázdných ulicích. Asi víte, co máme na mysli. Možná nám tak svérázným způsobem dává příroda možnost se na chvilku zastavit a zamyslet se.

Situace je více než smutná a možná nám i nahání strach. Na druhou stranu nám ukazuje, že společně dokážeme úžasné věci, kterých bychom si měli patřičně vážit.

Láska, ohleduplnost, zdravý rozum by nám měly být těmi největšími parťáky, abychom toto období společně co nejrychleji překonali. Ať už to pro někoho zní jako klišé nebo ho to nějakým způsobem přece jen rozčiluje. Víme, všude je toho prostě zase moc. Souhlasíme.

Ne nadarmo se ale říká, že opakování je matka moudrosti. Proto bychom doopravdy každý měli poslouchat toho našeho malého skřítka v hlavě, který stojí s rozsvícenou žárovkou a říká, abychom na sebe dávali větší pozor. Abychom chránili naše zdraví, dopřáli si pořádnou dávku vitaminů, odpočinku, a také čerstvého vzduchu. Starostí o sebe, věnujeme část péče i svému okolí a svým blízkým.

Imunita – víme, co to znamená, jak se chová?

Slovo skloňované v posledních týdnech ve všech pádech. Víme, že je to obranyschopnost našeho organismu. Oslabená imunita dává prostor bakteriím, virům ale i plísním nebo toxinům, aby tělu přitížily. A čím je imunitní systém ovlivňován? Je to zejména správná životospráva, s čímž je spojená zdravá a pestrá strava, dostatek pohybu, svou roli hraje také genetika. Negativně na náš imunitní systém působí kouření a alkohol, nadměrný stres a také nedostatek spánku. To určitě všechno znáte.

Pod tíhou všech doporučení občas podlehneme panice nebo naopak úplné ignoraci. Nejde ale o to, abychom každý den vstávali se stresem, jakou zeleninu či ovoce si dáme, nebo kolik kilometrů bychom měli uběhnout. Je to hlavně o rovnováze a klidu. K čemu by nám tyto prospěšné věci byly, kdyby nás jen stresovaly? Dejte prostor sobě, objevte, co Vám nejvíce vyhovuje, co máte rádi, co Vám dělá radost. Imunitní systém Vám to vrátí a ochrání Vás.

Pokud je náš systém ale oslabený, viry a bakterie mají potom zelenou a mohou začít řádit v našem organismu. Když jsme unavení či máme zvýšenou teplotu, v ten moment poznáme, že náš imunitní systém začal vykonávat svou práci. Právě zvýšenou teplotou se tělo snaží snižovat množení nechtěných návštěvníků. Zvyšuje se naše tepová frekvence a zrychlují se biochemické reakce v těle. Tento proces je pro organizmus velmi náročný. Je důležité, abychom tak tělu dopřáli patřičný odpočinek a dostatečný příjem tekutin.

Jaké vitaminy jsou dobré pro posílení imunity? Aneb není to jen o céčku

Imunitnímu systému můžeme pomoci doplněním správných vitaminu.

Pokud bychom měli jmenovat nejznámější vitamin na posílení obranyschopnosti, bez pochyb by nás napadl vitamin C. Ten zajišťuje správný chod metabolismu, podílí se na syntéze kolagenu, ale má příznivé účinky i na zuby a kosti. Bohužel náš organizmus nedokáže zajistit produkci tohoto vitaminu. Proto bychom konzumaci potravin s obsahem vitaminu C neměli podceňovat.

Tak nějak přirozeně máme vitamin C spojen s citrony a ostatními citrusovými plody. Céčko však najdeme ve velkém množství i v potravinách, do kterých bychom to na první pohled snad ani neřekli. Což je vlastně škoda. Takový šípek ho obsahuje pětkrát více než citron. Hojně je zastoupen třeba v bramborách, ovšem nejvíce si ho udrží brambory neloupané a nakrájené na větší kusy. Další zdroj bohatý na vitamin C je růžičková kapusta a také brokolice, květák nebo zelí. To byste do zeleniny neřekli, že? 🙂

Ale není to jen známé céčko, které je důležité pro udržení silné imunity, důležité jsou také vitaminy ze skupiny B, vitamin D, nebo vitamin E.

Pro rychlejší orientaci, jsme do tabulky zanesly všechny důležité vitaminy a stručný výčet oblastí, na které mají příznivý vliv.

Vitamin Kde ho najdeme? Účinky
Vitamin C růžičková kapusta, brambory, černý rybíz, jahody, zelí, šípek obranyschopnost, metabolismus, kosti, zuby
Vitamin B1 ořechy, játra, hrách, lusky, kvasnice, celá zrna pomáhá při činnosti nervů a svalů, plodnost, růst
Vitamin B2 mléko, vejce, sýry, listová zelenina metabolismus, hojení kůže, srdce
Vitamin B3 libové maso, ryby, obilniny, kvasnice metabolismus, žaludek, střeva, nervový systém
Vitamin B5 maso, celozrnné obilniny, zelenina, ořechy nervový systém, metabolismus, růst
Vitamin D rybí tuk, žloutek, syntéza působící slunečním zářením kosti, zuby, řídí využití vápníku a fosforu v těle
Vitamin E rostlinné oleje, listová zelenina, celozrnné obilniny ochrana před volnými radikály, proces hojení

Celková pohoda pro tu nejlepší prevenci

Můžeme přijímat velké množství vitaminu, ale stejně bude mít vždy obrovský podíl na našem celkovém zdraví i duševní pohoda. Každý z nás ví, že by měl odpočívat a věnovat sobě samému čas, ale kolik z nás to doopravdy dělá? V článcích nebo na sociálních sítích se teď často objevuje slovo sebeláska. Postupně se z něho stává až nenáviděné slovo. Nedivíme se. Ale ruku na srdce, odpočíváte? 🙂

Taková klidná, uvolňující masáž, sportovní aktivita s přáteli nebo kvalitní vydatný spánek – to vše je více než příznivé pro správné fungování imunity. Takový náš tip ke kvalitnímu spánku. Spěte, pokud možno v naprosté tmě, abyste si doplnili i zásobu melatoninu. Ten pomáhá s vylučováním toxických látek v těle.

Ani s odpočinkem by se to ale nemělo přehánět. Se správným rozložením zátěže a relaxu dáme Vašemu organizmu pevný základ. Tak zastavme se, vydechněme a naberme síly pro lepší zítřky. Věříme, že brzy přijdou.

 

Posíláme Vám mnoho sil a prosím, opatrujte se! ♥

Vaše OSTĒ