OSTĒ

Dezinfekce – ne vždy, ne pořád

Dezinfekce. Bezesporu jsme tímto slovem s ohledem na aktuální dění obklopeni ze všech stran. S antibakteriálními gely, antimikrobiálními spreji a krémy s antivirovou složkou se dnes setkáváme možná více než bychom si přáli. Je to ale ta nejúčinnější cesta?

Bezpochyby každý z nás několikrát denně dbá o svou osobní hygienu. Mytím pokožky se zbavujeme bakterií a dalších nečistot, které se na ni během dne usazují. Stále však i při takové rutinní činnosti, jako je mytí rukou, děláme chyby. Pokud se však naučíme správný postup mytí, zbavíme se všech špatných mikrobů i v různých záhybech, kde se rádi usazují. Postupů je na internetu spoustu a určitě jste si už ten správný postup osvojili. Bohužel jsou tu však situace, které nám tento nejefektivnější způsob hygieny neumožňují. Pro takové případy naštěstí existují docela jednoduchá řešení. Jak už jsme si je vyjmenovali výše – antibakteriální gely, antimikrobiální spreje a krémy s antimikrobiální účinností. Dezinfekce rukou se tak stává poměrně dostupnou kdekoliv a kdykoliv.

I dezinfikovat se vyplatí s mírou.

I když jsou tyto přípravky při správném použití účinné, nedostanou se zcela do všech záhybů rukou a nevyrovnají se mytí rukou mýdlem pod teplou vodou. Jejich složení tvoří z velké části alkohol, který sice mikroby hubí, ale na druhou stranu působí na naši pokožku agresivně a vysušuje ji. Většina z nich k tomu obsahuje akrylová zahušťovadla, která jsou nejen nešetrná k naší pokožce, ale také velmi neekologická. Pokud máte příležitost ruce omýt vodou a mýdlem, vždy volte právě tuhle možnost. I takhle varianta dává naší pokožce na rukou zabrat, ale je přece jen o něco šetrnější.

Ruce máme umyté, co teď?

Mytí rukou máme zvládnuto na jedničku, ruce jsou bez nečistot, ale zato jsou suché, pnou a pokožka začíná praskat? Není se čemu divit, ruce jsou nejzatěžovanější částí našeho těla a jejich mytí nebo dezinfekce antibakteriálním gelem jsou pro ně ještě větší zátěží. Proto opravdu nesmíme zapomínat na jejich rehydrataci a výživu. Jen tak pokožce na rukou ulevíme a pomůžeme ji rychleji se zregenerovat.

Domácí dezinfekce? Pokud není jiná možnost…

Už jsme nastínili, že dezinfekce obsahuje mimo jiné i alkohol, který vysušuje. A mikroby a viry potřebují k životu vodu nebo vlhkost. Nanesení dezinfekčního přípravku mikroby vysuší a v kombinaci s dalšími látkami mu zabraňuje v přežití. Alkohol tedy v dezinfekci hraje nezastupitelnou roli a neméně důležité je také to, jak vysoce koncentrovaný alkohol použijeme. Na výrobu domácí dezinfekce mícháme dohromady více přísad, proto musíme dávat pozor, aby výsledná formule obsahovala více ne 60 % alkoholu. Jedině tak lze zaručit, že si roztok s mikroby poradí. Pro domácí výrobu si tedy určitě nevystačíme s alkoholem zakoupeným v supermarketu, ale musíme sáhnout po vysokoprocentním lihu, který seženeme v lékárně nebo drogerii. U lihu bychom měli věnovat pozornost látkám, kterými je denaturovaný. Pokud je líh denaturován např. benzínem, není zcela vhodný pro výrobu dezinfekce určenou na pokožku. U domácí dezinfekce bychom si také měli dát pozor na výsledné pH produktu, které lze měřit testovacími proužky pH dostupných v lékárně.

Bakterie, mikroby, viry jsou součástí nás.

V domácnosti se nachází hned více rájů, kde se těmto mrškám líbí. Bezesporu velkým hostitelem pro bakterie je mobilní telefon, klávesnice nebo počítačová myš. Dále třeba ovladač od televize, houbička na nádobí, lahev na vodu ale také klíče od bytu. Rozhodně se vyplatí dezinfikovat také tyto předměty, protože i když si ruce budeme mýt sebevíce a poté budeme používat výše zmíněné předměty, veškeré vynaložené úsilí je zbytečné.

My v OSTĒ věříme, že nad hygienou a čistotou je vhodné přemýšlet a rozumně ji praktikovat. Neměli bychom ji ale vyhánět až do extrémů, kdy budeme pětkrát denně dezinfikovat celý dům. To bychom vypudily i ty dobré a hodné mikroby, které potřebujeme a které jsou součástí nás. 🙂

Opatrujte se,

Vaše OSTĒ