OSTĒ

Tajemství mojí maminky

Za každou silnou a úspěšnou ženou stojí ona sama. Znáte toto rčení? V mém případě to jsou však jiné ženy, jednou z nich je moje maminka. S klidným svědomím můžu říci, že bez ní by OSTĒ nebylo tam, kde je. Vyrůstala jsem ve dvou kulturním prostředí. Díky této výhodě, tipům a radám mojí maminky jsou OSTĒ produkty takové, jaké jsou. Chtěla bych tímto článkem ke dni matek poděkovat své mamce (a taky tobě tati) za to všechno a Vám ukázat zase kousek toho, z čeho všeho OSTĒ vlastně vzniklo. 

Dvě kultury, dva pohledy

Jak už jsem zmiňovala výše. Díky dvou kulturám, ve kterých jsem byla vychovávána, jsem měla možnost vnímat dva různé pohledy na dané věci. Jednou z těch věcí, je i rozdíl vnímání krásy. Štíhlá, vysoká postava – drobná, roztomilá postava, snědá pokožka – světlá porcelánová pleť, rovné vlasy – vlnité vlasy, to je jen krátký výčet rozdílných kritérií pro krásu, s kterými jsem se setkávala.

Když se budeme bavit o kráse, jak je vnímána v Asii, konkrétně ve Vietnamu, dostaneme docela jasnou odpověď. Alabastrová čistá pleť, pevné lesklé vlasy, vysoký nos, velké oči, úzká brada, malá chodidla, štíhlá postava.

Osobně si myslím, že je krása tak subjektivní, že nemůžeme nikdy jednotně určit co krásné je a co naopak ne. A přesně tohle je vlastně na kráse tak krásné. Důležité však je, aby každý krásu uměl objevit, vnímat a patřičně o ni dokázal pečovat. Není nic smutnějšího, když ty krásné věci nevidíme, popřípadě jimi opovrhujeme či je ignorujeme. I bez té sebemenší krásy by byl život přece jen trochu smutný.

Proto mi asi maminka tak často kladla na srdce, že o zdraví a o krásu, která nám byla dána, bychom měli patřičně pečovat.

Pokožka a pleť jako porcelánová panenka

Jeden z největších ukazatelů krásy v Asii je jednoznačně světlá pokožka. Toto vnímání krásy má souvislost s historickým hierarchickým dělením společnosti. Čím bělejší, pevnější, lesklejší, krásnější pokožka, tím urozenější původ.

Pokaždé když navštívím Vietnam, udivuje mě, jak moc se lidé před sluníčkem chrání, a to i přes průpravu, kterou mi mamka dala. Možná nám tady v Evropě extrémní ochrana před sluníčkem bude znít přehnaně, ale opak je pravdou. Sluneční záření bohužel škodí naší pokožce více, než si myslíme. Vietnamky nevyjdou ven bez pokrývky hlavy, slunečních brýlí a nechybí ani rukavice. Ochranný krém s vysokým SPF je absolutní základ. Jen takhle Vietnamky spolehlivě ochrání pokožku před předčasným stárnutím i před pigmentovými skvrnami.

V poslední době jsme v kosmetice mohli zaznamenat velký vliv asijských produktů zejména v oblasti skin care. Skin care je pro Asiatky na prvním místě. Maminka mi dala velmi pevný základ, co se týče péče o pokožku a pleť. Kvalitní čistič, pečující pleťový krém s SPF a vyživující tělové máslo bylo a je mým stavebním kamenem v oblasti péče. Vždy u nás měly čestné místo hlavně pečující produkty, poté teprve následovaly ty dekorativní.

Ať už jsem remcala jakkoliv, vždy jsem se musela odlíčit. Poté následovala péče. Teprve poté když byla pleť dokonale vyčištěná, mohla jsem ulehnout do postele. Přes to nejel vlak. 🙂

Náš tip: V péči o pleť nezapomínejme také na krk a dekolt. Pokožka je zde tenká a příliš zatěžována, proto bychom měli nanášet a vmasírovávat krém i na těchto místech.

Velkou roli hraje ale také genetika a stravování. Příliš se netrapte tedy tím, že nemáte dokonalou pokožku či nádherně lesklé vlasy. Důležité v kráse je, zda je vše v pořádku a zdravé. Důslednou péči pak půjdeme vysněné pokožce a vlasům rozhodně naproti.

 

Z rodinného dědictví

Pleť jsem díky genetice a díky jednotlivým krokům v péči, které mi maminka předala, měla vždy hezkou. Mně však trápily vlasy. Od mých 16 let trpím na šediny. Vidíte, ne vždy je genetika tak štědrá. JA každý měsíc se musím barvit. Těch, kterých se tento problém týká, tak mi moc dobře rozumíte, když tady napíšu, že je to opravdu zlo. Navíc, když barvíme tmavou, byť kvalitní, barvou. Vlasy nám pod nánosem barvy začnou slábnout a chřadnout. Takovým vlasům musíme věnovat o to větší pozornost a péči. A přesně tady jsou počátky naší OSTĒ masky na vlasy, kterou už znáte. Ta obsahuje mimo kokos i rýži. Ani to není jen tak. Když jsem byla malá, mamka mi často oplachovala vlasy výluhem z rýže. Pro lesklejší a pevnější vlasy. Naštěstí jsme ale přišli na sofistikovanější způsob a masku jsme mohli obohatit o aktivní rýžový komplex a protein. Mamka je docela přísný supervizor. Ale myslím, že z tohoto má radost. Alespoň jsem zaznamenala, že místo rýžové vody používá OSTĒ masku. ♥ 🙂

Nabízí se ale pořád otázka, kdy teda budeme mít (konečně) tu pleťovou řadu. Můžu Vám prozradit, že intenzivně s maminkou konzultuji a konzultuji. Tak snad doopravdy brzy! U toho vyvíjení a konzultování jsme obě zavzpomínaly. Když jsem byla malá, při pádu jsem si o schody rozsekla oko a nos, mamka mi hojící se jizvy mazala kurkumovou pastou. Kurkuma je totiž silný antioxidant a obnovuje proces hojení pokožky, proto se používá na odřeniny a při léčbě pokožky… no, moc se na tu naší pleťovku těším. 🙂

Tak zase příště…

Co však zůstává v obou kulturách stejné je, že se tyto tradiční rodinné beauty recepty dědí z generace na generaci, v tom je ta pravá krása. I když je asijská kultura od evropské odlišná v mnoha směrech a na krásu se pohlíží jinak, v OSTĒ věříme, že vzájemná tolerance, upřímnost a uctívání jeden druhého je tou pravou definicí krásy, která platí úplně všude.

Moc ráda bych se ještě rozepsala o dalších tipech mojí maminky a popsala Vám všechny její vychytávky. Nechci Vás však zahltit. Nechám si tu pro Vás něco i do příště. 🙂 Máte taky nějaké rodinné beauty zvyky? Budu moc ráda, když se o ně se mnou a s ostatními o ně podělíte.

 

Přeji Vám a každé Vaší mamince krásný den, moc Vás zdravím,

 

Vaše H.