OSTĒ

Na rukou se odráží celá naše životní cesta

Není snad na našem těle více namáhaná část, než jsou naše ruce. Denně nám slouží a odvádějí za nás kus práce. Na rukou se odráží celá naše životní cesta. Prozradí na nás spoustu věcí. Těžká práce, časté mytí rukou, či nadměrné UV záření se na nich projevují v podobě suché pokožky, pigmentových skvrn či předčasným stárnutím pokožky.

Správnou péčí však se tyto známky můžeme zpomalit či úplně eliminovat. Kvalitní péče si žádá důslednost a trpělivost. Bohužel neexistuje žádný zázračný elixír, který by nám přivodil instantní výsledek. Ale nebojte, bohatá a dlouhodobá péče se Vám vrátí v podobě jemné a hebké pokožky, kterou budete milovat. 

Kvalita nad kvantitou

S ohledem na aktuální dění jsou naše ruce zatěžovány ještě více. Časté mytí rukou a dezinfekce nám vysušuje a narušuje biorytmus pokožky. Proto i při volbě dezinfekce bychom měli věnovat pozornost samotným produktům. Většina na trhu dostupných dezinfekcí je na bázi akrylátových zahušťovadel. Zjednodušeně řečeno se jedná o plastová zahušťovadla. Dlaně si při aplikaci antibakteriálního gelu doslova pokrýváme plastovým pláštěm. Tyto miniaturní částečky plastu se pak manipulací a prací z našich rukou odlupují a ulpívají na zemi. Bohužel jsou tyto částečky nerozložitelné, nejsou tedy jen zátěží pro naši pokožku, ale také i pro náš ekosystém. I my jsme při vývoji našeho gelu hledali cestu. Mimo netoxickou a odbouratelnou látkou přírodního původu z guarové gumy, která nahrazuje tyto akrylátová zahušťovadla jsme do antimikrobiálního gelu přidali i látky aktivující hospodaření s vodou v pokožce. Protože mimo výživu je pro naše ruce důležitá i samotná hydratace.

Za hebké ruce nemůže jen krém

Jak už jsme si zmiňovali výše. Pocitu hebkých rukou docílíme pravidelnou výživnou péči. Měli bychom si proto zvolit takový krém, který tuto funkci bude efektivně plnit. Vedle vyživujících složek by měl obsahovat  také vitaminy a minerály, např. vitamin E neboli tocopherol, je jeden z nejsilnější antioxidantů pokožky a má na naši pokožku výjimečný vliv. Jednou za týden bychom si měli dopřát hloubkovou péči v podobě zábalu. Na tuto kůru si můžeme pořídit speciální masku. Pokud máte svůj oblíbený kvalitní krém na ruce, není této investice navíc třeba. Krém si stačí nanést v silnější vrstvě, ruce zabalit či obléknout do rukavic a nechat působit. My si vždy dopřejeme hutnější pečující krém, ten náš je ze čtvrtiny tvořen bio panenským kokosovým olejem v té nejvyšší možné kvalitě. Doplňují ho další účinné látky jako glycerin, panthenol či přírodní vitamín E. Kombinace těchto látek si poradí i s extrémně namáhanou, suchou kůží. Takový zábal na ruce totiž dokáže přes noc zázraky a ráno sami nebudeme věřit, co s našimi rukami udělal.

Ale není to vše jen o vnější péči. Samotná tvorba kůže probíhá v její nejhlubší vrstvě a na povrch neboli pokožku se dostane zhruba za tři týdny. Proto její kondici značně ovlivňuje i naše životospráva, celkový stav organismu a neméně podstatnou roli hraje také duševní zdraví.

Pozorně poslouchejte, co se nám ruce snaží říct

Každý z nás se minimálně jednou setkal s nějakým onemocněním kůže. Náchylná bývá často pokožka obličeje, ale výjimkou nejsou ani ruce. Pokožku rukou často trápí suchost zejména okolo kloubů nebo na jejich hřbetu, objevit se mohou i nežádoucí skvrnky. Každý neobvyklý projev na kůži znamená, že se nám tělo snaží něco říct, varuje nás, my v tu chvíli máme zpozornit a začít hledat příčinu. Snahu o komunikaci těla bychom neměli nikdy přehlížet. Pigmentové skvrny na rukou, které nejsou na dotek citlivé mohou signalizovat zvýšenou tvorbu melaninu, což je často zapříčiněno nadměrným sluněním a objevuje se v pozdějším věku, ale může se jednat i o takzvané jaterní skvrny. Pokud trpíme poruchou jater a ty nestíhají vylučovat všechny toxiny z těla, projeví se to často právě skvrnami na pokožce rukou.

Naslouchejte svému tělu a snažte se pochopit, co nám říká. Pokud nám naše zdraví nebude lhostejné, můžeme s velkým předstihem předejít i vážnějším problémům.

Přejeme všem pevné zdraví a hebké ruce!

 

Tým OSTĒ