OSTĒ

Správné čištění pleti. Jen odlíčit nestačí. Zjistěte, jak správně čistit pleť.

Všichni víme, že základem zdravé a krásné pleti je správné čištění. Jenže zbavit ji všech nečistot důkladně, ale zároveň šetrně, abychom ji nepodráždili, není jednoduché. Proto jsme pro Vás sestavili praktický manuál, který pomůže najít ten správný postup pro odličování a čištění pleti, a zároveň nabídne cestu, jak si ho maximálně zjednodušit.

Jak totiž říká Hana Phamová, zakladatelka značky OSTĒ, bez důkladného čištění pleti je jakákoliv další péče zbytečná. I to je důvod, proč se rozhodla vyvinout šikovného pomocníka – čisticí pleťovou vodu, která je účinná, ale zároveň respektuje kožní bariéru. Právě to, je pro efektivní péči zcela zásadní.

Odlíčení není čištění

Průměrná žena použije k běžnému líčení devět produktů, což není úplně málo. Jestli patříte mezi ně, měla byste rozlišovat mezi odlíčením a čištěním. I když smyjete líčidla, můžou ještě na pleti zůstat jejich neviditelné zbytečky a s nimi také prach, bakterie, odumřelá kůže, zbytky UV ochrany nebo přebytečný kožní maz, který se na tváři během celého dne usazuje.

 

Vždy k odlíčení použijte produkt s ohledem na stav Vaší pokožky – ten se na rozdíl od typu pleti, který je obvykle daný, může měnit. Jde vlastně o aktuální kondici pokožky. Pozor i na pH produktu. Mělo by být neutrální, případně lehce kyselé, s ohledem na prostředí, ve kterém žijeme a na roční období, kdy se třeba více potíme – ovlivňuje tvorbu bakterií.

Účinným pomocníkem může být olej, který si dobře poradí například i s voděodolnou řasenkou. Problematické nebo mastné pleti však nemusí vyhovovat. V tomto případě dobře poslouží micelární voda. I u této varianty hledejte šetrnější složení a obličej po použití vždy oplachujte vodou. Agresivní micelární vody by mohly narušit kožní bariéru. Pokud máte pocit, že je Vaše pleť na micelární vodu až příliš citlivá, ale nechcete se ochudit o její rychlý účinek, používejte ji jen jednou za pár dní nebo když máte opravdu silný make-up.

Zároveň nezapomeňte, že je potřeba odličovat a čistit nejen tvář, ale také krk i dekolt. Velmi často zapomínáme na uši a prostor za nimi. Přitom právě tady se tak rády ucpávají póry.

Extra tip: Dočista!

Odličujte vždy do čista. Ať už používáte jednorázové vatové tamponky nebo znovu použitelné, vždy by v posledním kroku odlíčení měly být zcela čisté. Jedině tak budete mít jistotu, že je všechen make-up opravdu pryč. Znovu použitelné tamponky do dalšího použití vždy důkladně vyčistěte, vydezinfikujte a vysušte. Zamezíte tak množení bakterií.

Teprve po odlíčení následuje čisticí fáze. Obecně platí, že čím je pokožka sušší, tím hutnější textury jí udělají dobře. A naopak – na citlivý nebo mastný typ pleti vybírejte přípravky na ně určené. Aknózní pleť příliš nezatěžujte.

Pokud máte normální typ pleti, můžete používat čisticí pěnu. Pokud při čištění pleti cítíte nepříjemné pnutí, vyměňte pěnu za čisticí mléko. U citlivé pokožky volte spíše balzám nebo olej. „V OSTĒ před oleji dáváme přednost jemnějším a lehčím formulacím jako jsou oil to gel nebo oil to milk. Fungují skvěle a pokožku zbytečně nezatěžují. Tvář pak můžete ještě dočistit tonikem, pleťovou vodou, anebo ji připravit na následnou péči pomocí pleťového lotionu nebo esence,“ radí Hana Phamová.

Čistěte ráno i večer

Čistit pleť je nunté ráno i večer. Částečky prachu kolem nás poletují také i v noci, kromě toho se potíme, večer jsme zřejmě také nanesli noční krém či jiný kosmetický produkt. Pokud by to všechno na tváři zůstalo, denní krém nebude moci účinkovat tak, jak má, make-up a líčidla můžou tvořit nevzhledné fleky, protože nepůjdou rovnoměrně rozetřít. Je tedy třeba jim uvolnit cestu.

Extra tip: Voda na závěr je nutnost

Ať už pleť čistíte a odličujete jakkoli, tvář je potřeba na závěr vždy ještě opláchnout čistou vodou. Je to podobné, jako když si myjeme ruce – mýdlo na nich také nikdy nenecháváme.

Pokud máte bezproblémovou, normální pleť stačí Vám ráno voda, čím je ale tvrdší, tím více vysušuje a pleť pak může nepříjemně pnout. Mějte v záloze ještě termální vodu, která umytou tvář hezky zklidní a osvěží. Jestli Vaše pokožka vyžaduje důkladnější péči, můžete ráno použít např. tu stejnou čisticí pleťovou vodu, kterou jste použili i večer. Vybírejte však takovou, kde složení vody zároveň čistí i pečuje.

Čisticí pleťová voda Ideal Balance aneb jak si celý proces usnadnit

S cílem, aby byl celý proces čištění pleti co nejjednodušší, ale zároveň účinný a šetrný, přistupovala k vývoji nové čisticí pleťové vody Hana Phamová. Její kokosová pleťová voda OSTĒ Ideal Balance proto obsahuje „pouze“ takové ingredience, které mají smysl. Důkladně čistí, poradí si i s denním make-upem a zároveň respektuje kožní bariéru. Po jejím použití je pokožka čistá, svěží, zklidněná, nepne a není vysušená.

Co je jejím tajemstvím? „Díky účinným látkám, jako jsou patentované přírodní cukry čisticí pleťová voda Ideal Balance zajišťuje hydrataci, laktobacily slouží jako probiotika, která posilují kožní mikrobiom, panthenol se stará o zklidnění a regeneraci,“ vysvětluje Hanka. „Nejen díky samotným aktivním látkám, ale také i vhodnému poměru šetrných tenzidů navíc nedochází k narušení kožní bariéry,“ dodává. Pokožka tak i při každodenním používání zůstává zdravá a krásná.

Čisticí pleťová voda OSTĒ Ideal Balance je navíc vhodná pro všechny typy pleti bez ohledu na věk. K dostání je ve dvou variantách – Natural a Extra Kokos, přičemž Natural byla navržena tak, aby vyhovovala i extrémně citlivé pleti se sklonem k červenání, svědění a vysušování. 

Pojďme si to tedy všechno ještě jednou jednoduše shrnout 🙂

  • Odlíčení a čistění pleti jsou dvě rozdílné věci
  • Po odlíčení teprve následuje čisticí fáze
  • Při volbě produktu je nutné brát v potaz nejen typ pleti, ale i její momentální stav
  • Pokud produkt pokožku dráždí a pne, vyměňte ho za jemnější – pěnu za čisticí mléko, mléko za balzám
  • Produkty oil to gel nebo oil to milk jsou skvělou alternativou, která pleť zbytečně nezatěžuje jako čistý olej
  • Čistit pleť je nutné každý den, ráno a večer, a to i když se nelíčíte
  • Vše na závěr smyjte čistou vlažnou vodou