OSTĒ

Láska jako chemická reakce

Láska. Bývá jednoznačná a zároveň nesmírně komplikovaná. Je tak jasná a přitom si na ni nemůžeme ani sáhnout. Lásku dokážeme vyjádřit slovy, projevujeme ji svými činy a upřímnými pohledy. Dá se však láska popsat zcela střízlivě bez toho, aniž bychom se nezačervenali, oči se nám nerozsvítily a po těle by se nám nerozlilo příjemné teplo s pár motýlky v břiše? Co myslíte?

Když se na lásku podíváme, z toho možná jednoduššího pohledu, jedná se o prostou chemii. Když nás zasáhne, naše tělo zavalí lavina hormonů a biologicky aktivních látek. Ty jsou podrobně popsány chemiky a odborníky z vědeckých laboratoří. Zhmotnit zamilovanost dnes není problém, je na to přímo vzorec C8H11N.

Není to jen výše popsaná látka fenyletylamin, kterou náš mozek produkuje, když se zamilujeme a ztrácíme pevnou půdu pod nohama. Doprovází ji další hormony, které dohromady tvoří silný hormonální koktejl. A čím více se tímto koktejlem opíjíme, jsme nejen šťastnější, ale také tančíme na tenkém ledě a jsme zranitelnější.

Je libo jeden koktejl lásky?

Opojný základ připravíme pár nevinnými pohledy, letmými doteky a k tomu přidáme pohlazení na duši způsobené třeba jen hlasem našeho protějšku. Vykouzlený úsměv na tváři z milých slov, vzájemné porozumění a část mozku která je odpovědná za veškeré emoce, rázem uvolňuje fenyletylamin. Ten způsobí čistou euforii. Najednou jsme plní energie, cítíme se tak nějak úplní a zamilováváme se.

Střípky štěstí?

Na řadu přichází endorfiny neboli také hormony štěstí. Ty svou produkcí vyvolávají radost ze života. Vlivem endorfinů si čas strávený s milovanou osobou užíváme a nešetříme potutelnými úsměvy. O endorfinech jste možná slyšeli také ve spojení s fyzickou aktivitou. A máte pravdu, endorfiny se uvolňují i při sportování a zmírňují fyzickou bolest. Nevymyslela to ta příroda nádherně?

Hormon lásky

Do koktejlu lásky přidáme pár pomyslných kapek oxytocinu. Při uvolňování tohoto hormonu nás provází připoutanost nebo stesk po milované osobě. Zároveň vědci tvrdí, že tento také nazývaný hormon lásky nás v přítomnosti partnera uvolňuje a zvyšuje důvěru. Ženy uvolňují daleko více oxytocinu než muži. Provází je při těhotenství, porodu nebo třeba při kojení. V partnerském životě jsou spouštěčem tohoto hormonu vzájemné doteky.

Ať už se opíjíme nápojem lásky, nebo naše srdce má ještě u sebe volno, vždy máme kolem sebe někoho, kdo nás má rád a my jeho. Vřelé objetí maminky, hrdá slova z úst tatínka, strávený čas se svými blízkými nebo klidně jen péče o sebe samého. To vše je projev lásky. Ve snaze vyjádřit okolí lásku bychom neměli nikdy zapomínat ani na sebe. Už jste učitě slyšeli, že je důležité si pravidelně dopřát chvíli jen pro nás. A doopravdy tomu tak je. Jedině takto dokážeme lásku dál dávat i přijímat. Protože láska není tak jednotvárná a jedno „Miluji Tě“ nenahradí společně strávené chvíle a láskyplné činy.

A my Vám z OSTĒ přejeme, aby Vaše srdce bylo vždy zalité tou pravou láskou, protože nic není víc, ať už je vyjádřena slovy, činy či vzorci.

 

S láskou

Vaše OSTĒ